Characteristics of Sardinian eucalyptus honey
The consistency of this honey is compact and the color is amber. Its crystallization takes place in a few months and the particle size is very fine. The flavor is strong, intense and particularly balsamic. However, the taste is not too sweet and the acidity is also moderate.
Properties and benefits of eucalyptus honey
Eucalyptus honey is mainly used against coughs or other respiratory disorders such as colds, as well as in general for discomfort due to states of inflammation. These properties have not yet been scientifically ascertained even if as regards the essential oil of eucalyptus there are already results of studies that demonstrate its effectiveness against various bacteria and viruses.
Eucalyptus honey contains many antioxidant substances and in particular flavonoids that help maintain the well-being of the body because they reduce free radicals that are responsible for cellular aging. Eucalyptus honey thus becomes a food that can be taken as a prevention to degenerative diseases and in the case of inflammatory phenomena so much so that researches that compare different types of honey have declared eucalyptus honey as the best antioxidant and anti-aging.
Among its properties we remember the support in cases of bronchitis and sinusitis because it has expectorant and mucolytic power; in fact, it manages to thin the mucus and catarrhs, freeing the nasal passages and the respiratory system in general. It is interesting to know that the eucalyptus honey of Europe - meaning in particular the one produced in Spain, Italy and Greece - is considered the best among the eucalyptus honeys for the presence of more flavonoids and greater quantity of propolis which thus increases its antioxidant power. . The presence of propolis thus also adds to honey the antiviral and antibacterial properties that favor the use of eucalyptus honey against any external attack caused by viruses or bacteria. A study on Italian eucalyptus honey has shown that this honey has a strong efficacy against a particular bacterium, Staphylococcus aureus, responsible for some forms of respiratory tract disease.
Eucalyptus honey is one of the most requested honeys thanks to its properties. The color is amber. The flavor is intense and particularly balsamic. The taste is not too sweet. It can be combined with both sweet and savory foods but it is also excellent to dissolve it in a simple cup of tea and ginger.
Come usare il miele di eucalipto
Ricordiamo che le sostanze attive all’interno del miele sono sensibili al calore e alla luce quindi per preservare le proprietà benefiche e organolettiche del miele è bene utilizzarlo fresco al naturale e mantenerlo al riparo da fonti di calore e dalla luce.
Un buon consiglio per aumentare l’efficacia è l’uso in associazione alla propoli per un'azione sinergica potenziata utile in ogni situazione di malesseri delle vie aere e dell'apparato respiratorio.
Miele di eucalipto in cucina
Il miele di eucalipto viene associato a formaggi stagionati e saporiti come il grana e il parmigiano oppure con formaggi magri.
Ottimo anche nello yogurt bianco al naturale, associazioni non indicate però in caso di influenza e presenza di muco quando è consigliato evitare i prodotti derivanti da latte. In questo caso è meglio scegliere il thè con miele di eucalipto; il migliore abbinamento è con i thè forti con la cannella o con lo zenzero, anch’essi ottimi nei casi di malattie da raffreddamento.
Il miele di eucalipto è comunque perfetto per accompagnare i primi e i secondi piatti di pesce e verdure miste condite semplicemente con olio, limone e miele di eucalipto.
Anche nei piatti di legumi e zuppe riesce a dare un sapore interessante e persino negli snack o con il sushi. Provate a sperimentare sia nel dolce che nel salato per trovare abbinamenti veramente sorprendenti!
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Favosardo
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